Koti kokemuksia

Ethereum – Vitalik Buterin suunnittelema käyttöjärjestelmä, joka pitää sisällään markkinoiden toisiksi suosituimman virtuaalivaluutan

Vitalik Buterin kehittämä virtuaalivaluutta Ether jatkaa kasvuaan ja siitä on kehkeytynyt erittäin varteenotettava haastaja Bitcoinille. Nämä ovat markkinoiden parhaat krytovaluutat. Ero on kuitenkin siinä, että Etherium ei ole perustunut pelkästään puhtaaseen valuutanvaihtoon, kuten Bitcoin ja monet muut kryptovaluutat. Ether on osa Ethereumin käyttöjärjestelmää, ja sitä voidaan käyttää muun muassa omien kryptovaluuttojen, eli tokeneiden luomisen. Tämän lisäksi alusta tarjoaa mahdollisuuden sovelluskehitykselle, joten Ethereum on käsitteenä laajempi verrattuna Bitcoiniin, joka on suurin kryptokolikko. Myös ethereum louhinta on kasvattanut suosiotaan viime vuosina ja erot näiden kahden jättivaluutan välillä ovat kutistuneet.

Ethereumiin sijoittaminen - Mitä ottaa huomioon tällä hetkellä?

Kryptovaluuttoihin sijoittaessa kannattaa miettiä omia tarpeita ja lähtötasoa. Sama nyrkkisääntö pätee kaikkeen sijoittamiseen. Kryptovaluutat eivät tee näin ollen poikkeusta. Järki on syytä pitää päässä ja vertailu kannattaa. Altcom-sijoittamisella tarkoitetaan sijoittamista, jossa rahat kohdistetaan johonkin muuhun kryptovaluuttaan kuin Bitcoiniin. Sinulla saattaa olla ehkä mahdollisesti coinbase kokemuksia, tai etero kokemuksia. Ethereum on kuitenkin ainoa järkevä valinta, jos sinua kiinnostaa muut virtuaalivaluuttakurssit kuin Bitcoin.

Ethereum on yksi turvallisimmista kryptosijoitusvaihtoehdoista. Tarkasta ensin krypto kurssi. Jos haluat sijoittaa Ethereumiin, voit ostaa sitä kryptopörssistä, osakevälittäjältä tai maksusovelluksesta. Ethereum kasinot ovat monen vedonlyöjän suosikkilistalla. Koska Ethereum on markkinakapasiteetiltaan yksi suurimmista kryptovaluutoista, sitä on saatavilla useimmilla alustoilla, jotka myyvät kryptoja.

Usea virtuaalivaluutoista kiinnostunut onkin tehnyt omaisuuden Ethereumilla. Kolikon hyviin puoliin kuuluu ehdottomasti se, että se on vanhin virtuaalivaluutta Bitcoinin jälkeen. Tämä tarkoittaa sitä, että se on ollut riittävän vahva säilyttääkseen asemansa Bitcoinin kilpailijana. Mikään liiketoimintaidea ei kestä pitkään, jos sille ei pystytä luomaan pitkäaikaista asiakaskuntaa. Tässä Ethereum on onnistunut loistavasti.

Ethereumin alustalla on valtava määrä käyttäjiä, eikä sen suosio osoita hiipumisen merkkejä. Suuri käyttäjämäärä tarkoittaa, että valuutta tulee todennäköisesti jatkamaan kasvuaan. Ethereumin arvo on kohonnut paljon, mutta kasvunvaraa riittää edelleen.

Ethereum 2.0

Ethereum 2.0 päivityksen uskotaan olevan valmis tämän vuoden syyskuussa, ensimmäisen vaiheen valmistuttua kaksi vuotta sitten. Uuden päivityksen myötä alustan käyttäminen muuttuu nopeammaksi ja sen skaalaautuvuus ottaa askeleen eteenpäin. Tämän uskotaan vievän Ethereumin uusiin korkeuksiin, sillä päivityksen myötä alusta pystyy suorittamaan enemmän transaktioita, mikä lievittää verkon ruuhkia ja vähentää käyttökustannuksia.

Saavutettuaan päivityksen viimeisen vaiheen Ethereum saavuttaa tavoitteensa tulla läpinäkyväksi ja avoimeksi verkoksi hajautetuille sovelluksille ja rahoitukselle.

Miinukset

Korkea siirtohinta

Vaikka uudessa päivityksessä riittääkin paljon hyviä puolia, se ei vaikuta suhteellisen korkeisiin siirtokuluihin. Heinäkuun 2016 ja toukokuun 2017 välillä Ethereumin verkkomaksut liikkuivat 0,01–0,10 välillä yhtä siirtoa kohti. Tällä hetkellä Ethereumin siirtohintoja pidetään hieman ylihintaisina, eli muiden kryptovaluuttojen maksut saattavat olla alhaisempia. Ethereumin siirtomaksujen hinnat ovat olleet jyrkässä kasvussa, eikä tämä tietenkään ole käyttäjäystävällinen kehityssuunta. Vuoden 2021 elokuun ja helmikuun 2022 välisenä aikana siirtojen hinnat eivät laskeneet kertaakaan alle 20 dollarin. Tällä aikavälillä oli normaalia, että rahansiirrosta joutui maksamaan jopa 30 tai 40 dollaria. Välillä hinta liikkui myös 50 USD:n kieppeillä.

Ethereumilla riittää haastajia

Vaikka Ethereum onkin Bitcoinin ohella yksi markkinoiden suurimmista kryptovaluutoista, sillä riittää haastajia. Tämä voi olla osittain seurausta Ethereumin siirtokustannuksen noususta ja myös siitä, että markkinoinnissa saattaa olla kehitettävää. Tällä hetkellä Ethereum erottuu kilpailijoistaan sillä, että se on muutakin kuin pelkkä virtuaalivaluutta, mutta se saatetaan mieltää pelkästään sellaiseksi ilman riittävää perehtymistä. Näin ollen riittävän informaation saattaminen käyttäjien tietoisuuteen saattaisikin olla järkevää, jolloin alustan ainutlaatuisuus pääsisi hyvin esiin.

Tällä hetkellä Bitcoinin ja Ethereumin kilpailijoita olevia kryptovaluuttoja ovat mm. Cardano, EOS, Tezos ja Zcash. Myös xrp kurssi, tai litecoin kurssi saattaa olla monen kiinnostuneen seurannassa sekä suomalainen kryptovaluutta Etoro.

Uusi päivitys ei automaattisesti laske korkeita siirtokuluja

Muita Ethereumin huonoja puolia on myös se, että uudesta 2.0 päivityksestä huolimatta siirtokulut eivät vieläkään ole laskemassa. Tähän on suunnitteilla vielä seuraava päivitys, joka toistaiseksi antaa odottaa itseään. Käyttäjillä on erittäin suuria odotuksia Ethereum 2.0:n suhteen, mutta yleinen väärinkäsitys on, että Ethereum 2.0 vähentäisi käyttökustannuksia. Päivitys on pitkäaikainen prosessi, johon liittyy monta vaihetta.

Vasta myöhemmässä vaiheessa valmistuva sharding-päivitysosio tekee hintojen laskun mahdolliseksi. Lopulta kyse on kysynnästä ja tarjonnasta, joten tulevien kustannusten ennakointi on toisin sanottuna käytännössä mahdotonta. Skaalautuvuus on tässä kohtaa tärkeässä roolissa. Konkreettiset mittausperusteet ovat TPS-taso ja lohkokoko.

Ethereumin lohkon aikaa voi nopeuttaa 10 kertaisesti ja lisätä lohkokokoa 10 kertaa, jolloin voidaan periaatteessa vähentää maksuja.

Jos asiaa ajatellaan hajauttamisen kannalta voidaan todeta, että Ethereumin lohkokoko ja lohkoaika ovat periaatteessa saavuttaneet teoreettiset rajansa. Jäljelle jäävä keino on lisätä TPS:ää, mutta Ethereum 1.0:n ja 2.0:n yhdistäminen ei lisää verkon laskentatehoa, joka on yleinen harhaluulo. Kun "yhdistäminen" on saatu päätökseen, Ethereumin käyttäjäkustannukset eivät muutu, vaan ainoastaan lohkojen tuottamistapa (lohkojen tuottamiseen kuluva aika lyhenee hieman, mutta sillä on vain vähän vaikutusta).

Ethereum kokemuksia

Kuinka ostaa Ethereumia?

Kaipaatko ethereum kokemuksia? Sitä ennen kartoita tavoitteesi. Kaikkien sijoitusten kohdalla on luonnollisesti järkevää miettiä omia tavoitteitaan sekä riskien määrää. Virtuaalivaluuttoihin sijoittaminen ei ole tässä suhteessa mikään poikkeus. Vaikka kaikkiin sijoituksiin liittyy aina riskejä, kryptovaluutat ovat erityisen alttiita kurssivaihteluille. Kun Elon Musk twiittasi, että Tesla ei enää hyväksy Bitcoinia maksuvälineenä, virtuaalikolikon arvo romahti 15 prosenttia. Vaikka Ether on tuottanut aiemmin vaikuttavia summia, Ethereumin hinta on myös romahtanut joskus hämmästyttävän lyhyessä ajassa. Esimerkiksi vuonna 2021 se oli korkeimmillaan toukokuussa lähes 4 000 dollaria kolikkoa kohti. Saman vuoden kesäkuussa hinta oli tippunut 1800 dollariin. Markkinamuutokset tapahtuvat nopeasti, joten ethereum kurssi saattaa vaihdella rajusti pienen ajan sisällä.

Jos olisit ostanut kolikon sen hinnan ollessa korkeimmillaan, vain kuukautta myöhemmin se oli puolittunut. Kuten kaiken muunkin sijoittamisen ja kaupankäynnin kohdalla, varautuminen on mahdollista, mutta ennustaminen mahdotonta. Mitä tahansa saattaa tapahtua milloin tahansa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että erilaisia kryptovaluuttoja käyttämällä ei olisi ikinä kannattavaa tehdä kauppaa.

Ethereum on alunperin julkaistu vuonna 2015. On hyvin tiedossa, että osa tuolloin alustan kryptovaluuttaan sijoittaneista on tienannut miljoonia tähän päivään asti. Sijoittajana sinun kannataa kuitenkin aina miettiä sijoituskohteesi plussat ja miinukset. Ennakointi ja varautuminen on aina järkevää ennen kuin rahojaan laittaa likoon. Tässä kuitenkin erilaisia vinkkejä siihen, miten Ethereumiin voi sijoittaa järkevästi. Luettuesi, etsi suomalainen krypto valuutta välittäjä ja käy kauppaa sen jälkeen.

Valitse kryptopörssi

Etherin ostaminen on hieman monimutkaisempaa kuin eri osakkeiden tai sijoitusrahastojen ostaminen välitystilin kautta. Kryptovaluutoilla ei käydä kauppaa suurissa pörsseissä, eivätkä ethereum pörssit löydy useimpien tarjoajien valikoimasta.

Jos haluat ostaa kryptoja, sinun on luotava tili kryptopörssiin. Kryptopörssit antavat ostajille ja myyjille mahdollisuuden vaihtaa valuuttoja alustalla – esim. dollareita - kryptovaluuttoihin. Jos sinulla ei vielä ole mielessäsi kryptopörssiä, katso parhaiden eri kryptovaluuttapörssien luetteloa löytääksesi mieleisesi sinulle sopivimpana aikana.

Nykyään bitcoin pörssi onkin monelle tuttu käsite. Useiden pörssien kaupankäyntialustat saattavat aluksi tuntua monimutkaisilta, mutta monet niistä tarjoavat yksinkertaisen ostokäyttöliittymän myös aloittelijoille. Kun harkitset sinulle sopivinta vaihtoehtoa, varmista, että palveluntarjoaja tarjoaa kryptolompakon sijoitustesi säilyttämistä varten. Valtaosa toimii tällä periaatteella, mutta asian varmistaminen on käyttäjän vastuulla.

Rahoita tilisi

Ennen kuin voit ostaa Ethereumia kryptopörssin kautta, sinun on rahoitettava tilisi. Useimmissa tapauksissa talletat rahaa henkilökohtaiselta pankkitililtäsi. Voit myös suorittaa tilisiirtoja, käyttää pankkikorttia tai tallettaa rahaa PayPalista.

Kun valitset rahoitusmenetelmää, tarkista muut kryptopörssin maksut; ne voivat vaihdella talletusmenetelmästä riippuen. Esimerkiksi tilisiirrot ovat Geminillä ilmaisia, mutta foorumi veloittaa 3,49 prosentin maksun pankkikorttisiirroista.

Joillakin alustoilla voit ostaa kryptovaluuttaa luottokortilla. Vaikka tämä saattaa tuntua houkuttelevalta, luottokorttiyhtiöt pitävät kryptovaluuttoja yleensä käteisvaroina. Kortistasi riippuen saatat joutua maksamaan korkeamman koron ja käteisennakkomaksun kryptopörssin maksujen lisäksi. Ostajan kaikki oikeudet on siis hyvä selvittää etukäteen, mutta jos tämä tuntuu oikealta vaihtoehdolta, niin osta ethereumia luottokortilla.

Osta Ethereumia - Kuinka käydä kauppaa kryptovaluutoilla?

Kun ostat osakkeita, sijoitusrahastoja tai pörssinoteerattuja rahastoja, sinun täytyy luonnollisesti tehdä se pörssien aukioloaikojen puitteissa. Esimerkiksi Nasdaqin kaupankäyntiaika on klo 9.30-16.00 ET, ja pörssi on suljettu viikonloppuisin ja tiettyinä juhlapyhinä.

Ethereumin kaltaiset kryptovaluutat toimivat aivan eri tavalla. Koska ne ovat hajautettuja kryptovaluuttoja, niitä voi ostaa ja myydä ympäri vuorokauden, missä ja milloin tahansa usean eri palvelun kautta.

Jos haluat ostaa Ethereumia, syötä tikettisymboli - ETH - pörssisi "osta"-kenttään ja osta kryptovaluuttaa haluamasi määrä. Jos et halua ostaa kokonaisia tokeneita tai tililläsi ei ole tarpeeksi rahaa kokonaiseen kolikkoon, voit ostaa murto-osan siitä. Jos Ethereum-kolikon hinta on esimerkiksi 2 000 dollaria ja sijoitat 100 dollaria, ostat 5 prosenttia kolikosta. Tämä toimii aivan samalla tavalla kuin ostaessasi osuutta valitsemastasi osakkeesta, joten kryptovaluutta ostaminen ei ole poikkeus. Myös ledger nano tarjoaa mahdollisuuden ostaa virtuaalvaluuttoja.

Kun Ethereum-ostoksesi on käsitelty, sinun on säilytettävä kryptovaluuttasi. Jotkut alustat tallentavat sen puolestasi, mutta jotkut käyttäjät haluavat tallentaa sijoituksensa itse, jotta he eivät menettäisi kryptoaan hakkeroinnin takia. Tämä on ymmärrettävää, mutta on myös tärkeää huomata, että useimmat pörssit vakuuttavat asiakkaidensa omistukset ja usein varastoivat suurimman osan varoistaan offline-tilassa varkauksien estämiseksi.

Ethereum-lompakot

Ethereum-lompakoita on monen muotoisia ja kokoisia, mutta niiden ominaisuudet vaihtelevat. Joissakin lompakoissa käyttäjät voivat lähettää eetteriä (ETH) osoitteiden välillä, kun taas toisissa lompakoissa on enemmän toimintoja ja käyttäjät pystyvät luomaan älykkäitä sopimuksia, jotka ovat koodiin kirjoitettuja, itseään toteuttavia sopimuksia.

Ethereum-lompakon perustaminen edellyttää useimmiten joko yksityisen avaimen tai avainlauseen lataamista tai kirjoittamista. Yksityisten avainten avulla käyttäjät voivat lähettää tai käyttää lisää kryptoa. Avainlauseen avulla käyttäjät pääsevät käsiksi lompakkoonsa ja kaikkiin lompakossa oleviin yksityisiin avaimiin. Yksityiset avaimet tai avainlauseet ovat ratkaisevan tärkeitä varojen turvaamiseksi, ja kryptolompakko toimii käyttäjien kryptovaluuttaomistusten salasanahallintajärjestelmänä. Sivuiltamme löytyy tarkemmat käyttöhjeet ja lisätietoa, joilla ethereum lompakko tulee tutuksi. Tässä kohtaa ei auta, jos sinulla on esimerkiksi binance kokemuksia. Kaikki krytpolompakot toimivat omalla tavallaan.

Säilytä valuuttasi

Kun olet viimeistellyt ostoksesi, saat tallettaa kryptovaluuttasi. Jotkut alustat tekevät sen puolestasi, mutta osa käyttäjistä haluaa tallentaa sijoituksensa itse hakkeroinnin pelossa. Tämä on ymmärrettävää, mutta on myös tärkeää huomata, että useimmat suuret pörssit vakuuttavat asiakkaidensa omistukset ja usein varastoivat suurimman osan varoistaan offline-tilassa kryptovaluuttojen varkauksien estämiseksi. Lisäksi useimmat hakkeroinnin kohteeksi joutuneet kryptopörssit ovat korvanneet asikkaidensa tappiot.

Loppujen lopuksi kaikkiaan suositeltavinta Etheriumia hankkiessa on tutustua kohteeseen ja käynnissä olevaan markkinatilanteeseen. Tämä pätee kaikkeen sijoittamiseen, mutta virtuaalivaluutoista puhuttaessa on hyvä ymmärtää miten ne toimivat. Eli jos sinulla on esimerkiksi northcrypto kokemuksia tai kraken kokemuksia, samat käytännöt eivät välttämättä toimi muiden valuuttojen kohdalla. Ethereumin pohjalle luotu virtuaalivaluutta on yksi vahvimmista kryptovaluutoista, mutta kuten minkä muunkin tahansa sijoituskohteen kohdalla siihen kannattaa perehtyä erittäin kattavasti.